понеділок, 11 квітня 2016 р.

"Безцінні реліквії" (приватні колекції книг в електронному каталозі Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка)


 Обласна універсальна  наукова бібліотека імені Михайла Івасюка, маючи понад 500 тис. книжковий фонд, намагається максимально повно розкривати  його для користувачів. За допомогою різноманітних заходів популяризуються наявні документні фонди бібліотеки.
Вагому частину бібліотечного фонду складають цінні та рідкісні видання, зокрема книги з приватних бібліотек, які раніше не були відображені в електронному каталозі бібліотеки. На сучасному етапі особлива увагу приділяється  опрацюванню таких колекцій. Так в електронному каталозі зявилися бази даних приватних колекцій відомих буковинських літературознавців, науковців, педагогів Миколи Фатова, Петра Рихла, Олександра Масана,  родини Покотило.
Чільне місце займає  електронна  база даних приватної колекції Олекси Романця, яка надає інформацію про видання, які протягом багатьох років дбайливо збирав відомий буковинський літературознавець, фольклорист, краєзнавець, член Національної спілки письменників та журналістів України.


2 квітня виповнюється 95 років з дня народження , а 15 вересня – 10 років з дня смерті Олекси Романця. Хотілося б ще раз нагадати, що бібліотека є зберігачем колекції – 5848 видань, серед яких твори класиків світової та вітчизняної літератури, альбоми з репродукціями унікальних мистецьких шедеврів,  книги з автографами, книги нестандартних форматів, в тому числі латинським та німецьким (готичним) шрифтами зайняли своє місце в фондах книгозбірні. Про неабияку зацікавленість читачів до літератури з даної колекції свідчить велика книговидача та схвальні відгуки вдячних користувачів.
Бібліотечні працівники подбали про те, щоб дані видання були доступні для користувачів в режимі віддаленого доступу, створивши електронну базу даних, забезпечено право на отримання оперативної та повної інформації для всіх бажаючих не тільки в Україні, але і поза її межами. Це є дуже важливо, адже Олекса Романець був постаттю інтернаціональною: народився в Молдові, навчався в Балтському молдавському педагогічному училищі, був студентом, а згодом викладачем Чернівецького державного університету. 
Монографія «Джерела братерства: Богдан П. Хашдеу і східноромансько-українські взаємини» (1971), тритомник «Очерки молдавско-русско-украинских литературных связей» (1978) та ряд інших, завдяки його ретельному дослідженню архівних документів, розкривають історичні витоки братерських стосунків українського, румунського, російського та молдавського народів, які споконвіку жили в мирі і спокої, розвиваючи та утверджуючи власну ідентичність, що є  наразі особливо актуальним.
 Залюблений в Буковину, Олекса Романець, дбайливо та ґрунтовно досліджував наш край. Зокрема, в краєзнавчому нарисі «Ой, Хотине, граде давній»змальовано переможний перебіг Хотинської війни 1621 року. Ще понад 600 його праць, в тому чи іншому аспектах, є дотичними до минулого та сучасного Буковини.
Частина видань колекції Олекси Романця стали основою для створення електронної бібліотеки, тобто поповнили масив повнотекстових електронних ресурсів і  є у вільному доступі для користувачів.
Маючи такі безцінні скарби, бібліотека і надалі продовжує  популяризувати видання з приватних колекцій та  власне своїх книжкових фондів в цілому.
На черзі – ретроконверсія  Хотинської повітової бібліотеки, яка нараховує 1028 раритетних видань, які мають неабияку історичну цінність.
Беручи в руки ці реліквії, з яких черпаємо мудрість віків, ми прагнемо, щоб якомога більше користувачів відкрили  для себе книгу як невичерпне джерело знань, а бібліотека, удосконалюючись з року в рік, і надалі буде забезпечувати читацькі інтелектуальні потреби.

Завідувач відділу каталогізування 
ЧОУНБ ім. М. Івасюка 
Повержук Р. К.

Немає коментарів:

Дописати коментар